(Το Βήμα) Συνοριοφύλακες: Χρειάζεται ξεκάθαρη πολιτική για την διαχείριση του μεταναστευτικού

Ουσιαστική θωράκιση των συνόρων, εφαρμογή μέτρων που θα αποτρέψουν άλλους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα μας και ενίσχυση του προσωπικού στον Έβρο ζητούν οι συνοριακοί φύλακες.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλαςαναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης των αυξημένων προσφυγικών ροών με ανάρτηση του στο Facebook ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς την πολιτική που "xarelas"θέλει να ακολουθήσει. Όπως λέει: «Οι νέες αυξημένες μεταναστευτικές ροές σε νησιά και Έβρο δεν είναι το χειρότερο.

Παρόλο που αυτές είναι αυξημένες μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Αυτό που δεν μπορούμε όμως, είναι να πατάμε σε δύο βάρκες. Να μην ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Να μην λέμε πως πρέπει να το διαχειριστούμε. Να διστάζουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Να μην τολμάμε να βλέπουμε κατάματα το πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι πως πλέον αυτό που κάνουμε είναι να διαχειριζόμαστε – και μόνο αυτό – πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα. Από θάλασσα και στεριά. Και για να λύσεις το πρόβλημα πρέπει να θέλεις να το αντιμετωπίσεις. Πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να περιπολείς στα σύνορα ή απλά θα υποδέχεσαι αυτές τις ροές. Αν απλά τις υποδέχεσαι, τότε είναι βέβαιο πως αυτές θα αυξηθούν και άλλο.

Οι χώροι τελείωσαν. Ανοιχτές και κλειστές δομές γέμισαν. Αναζητούνται νέες πλέον. Και μετά και άλλες, και άλλες, χωρίς όρια, οδηγώντας το ζήτημα σε αδιέξοδο ή στην επίτευξη του στόχου ( για ορισμένους). Θα δείξει…Ας κατασταλάξουν σε ποια βάρκα πρέπει να πατήσουμε. Και στις δύο δεν γίνεται πλέον..»
Μιλώντας στο «Βήμα» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ή θα ακολουθήσουμε μια «σκληρή» πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ή διαφορετικά θα ακολουθήσουμε μια πολιτική σαν αυτή που ακολουθούμε τα τελευταία τρία χρόνια. Η πρώτη πολιτική έχει να κάνει με το γεγονός ότι φυλάμε τα σύνορα με περιπολίες είτε στο ποτάμι, είτε στα θαλάσσια είτε στα χερσαία σύνορα κανονικά όπως πρέπει.

Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και είναι μετανάστης θα πρέπει να ακολουθείται για αυτόν η νόμιμη διαδικασία η οποία υπήρχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Δηλαδή θα πρέπει να κρατείται και να οδηγείται στις κλειστές δομές που υπάρχουν, να παραμένει εκεί και μετά να προσπαθούμε μέσω των διακρατικών συμφωνιών να επιστρέφουν στην πατρίδα τους  σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία.

Αυτή η πολιτική είχε ασκηθεί μέχρι πριν 3-4 χρόνια. Το δεύτερο κομμάτι λέει ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον μετανάστη και τον πρόσφυγα και για αυτό και αφήνουμε όλους να έρχονται μέσα, τους υποδεχόμαστε, τους πάμε στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης όπου  γίνεται η καταγραφή των στοιχείων τους και επειδή δεν έχουμε χώρους τους δίνουμε ένα υπηρεσιακό σημείωμα και αφήνονται ελεύθεροι. Αν αυτό το κομμάτι το διαφημίσεις καταλαβαίνουμε ότι θα πλημμυρίσουμε με μετανάστες όπως το 2015.»
Ο κ. Χαρέλας επεσήμανε ότι ως Ομοσπονδία είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί ως προς την πολιτική για τους μετανάστες κάνοντας λόγο για σύλληψη μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και παραμονή τους σε κλειστές δομές. «Χρειάζεται να γίνονται περιπολίες στα σύνορα, να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και στο εσωτερικό της χώρας για να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής και ο διακινητής φόβο ότι θα συλληφθεί» ανέφερε και πρόσθεσε ότι  για το πρόβλημα που έχει προκύψει από την καθυστερημένη παροχή ασύλου υποστήριξε πως θα πρέπει το ζήτημα αυτό να το διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτει ήδη εξειδικευμένο προσωπικό.
Για την κατάσταση στον Έβρο τόνισε ότι καθημερινά εισέρχονται περίπου 300 – 400 μετανάστες από διάφορες χώρες και στη συνέχεια αφού γίνει η καταγραφή τους (στοιχεία, αποτυπώματα κ.α.) τους παρέχεται ένα υπηρεσιακό σημείωμα και αφήνονται ελεύθεροι καθώς όλοι οι χώροι προσωρινής διαμονής αλλοδαπών είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Για τις οικογένειες αναζητούν δομές φιλοξενίας και εφόσον βρεθούν τότε τους μεταφέρουν εκεί.
Αναφορικά με το κατά πόσο ήταν έτοιμες οι υπηρεσίες στη περιοχή να διαχειριστούν αυτή την αυξημένη μεταναστευτική ροή επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενίσχυση και η διαταγή που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για 155 επιπλέον αστυνομικούς στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας πριν από μερικές ημέρες δεν ήταν για έκτακτη μεταφορά δυνάμεων αλλά ήταν στο πλαίσιο καθιερωμένων αποσπάσεων. Ο κ. Χαρέλας συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται 2000 μόνιμο προσωπικό στον Έβρο.

Η τελευταία πρόσληψη συνοριοφύλακα στον Έβρο ήταν το 2001. Χρειάζεται εξειδίκευση ο αστυνομικός που θα φυλάει τα σύνορα. Κάτι που αρνείται πεισματικά να το κάνει τόσο η φυσική όσο και η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι δυνάμεις του Frontex που βρίσκονται στον Έβρο είναι επικουρικά. Τα σύνορα είναι πρώτα και πάνω από όλα ελληνικά και πρέπει εμείς να τα φυλάξουμε»
Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωση της είχε εκφράσει την ιδιαίτερη ανησυχία της για τις επεισοδιακές εξελίξεις στη Μυτιλήνη, αλλά και τις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών τόσο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσο και στον Έβρο.
Η ΠΟΑΣΥ είχε σημειώσει ότι «οι καθημερινές νέες αφίξεις στην περιοχή του Έβρου είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν νέες εκρηκτικές καταστάσεις στη Θράκη και τη Μακεδονία. Είναι προφανές, ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης που μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και πιο «τοξική» για την ελληνική κοινωνία.»
Scroll to Top