Φωτιές Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. για τον όρο "Λαθρομετανάστης"

Με την συνεχή αναφορά του όρου “λαθρομετανάστη” από τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.  προκλήθηκε η αντίδραση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου  …. αλλά και όχι μόνο: Τη σκυτάλη πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.


Παραθέτουμε απόσπασμα δημοσιευμάτων:

Ο όρος «λαθρομετανάστης» πυροδότησε το κλίμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές αλλά και μεταξύ των εκπροσώπων φορέων, που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας.

Η ένταση στην Επιτροπή, προκλήθηκε με αφορμή τη συνεχή επίκληση της λέξης «λαθρομετανάστες» από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτη Χαρέλα και την αντίδραση αρχικά της εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου Αγγελικής Αργυροπούλου, με αποτέλεσμα να επεκταθεί και ανάμεσα στους βουλευτές.

«Σεβαστείτε την ηλικία μου, το έργο μου, την εμπειρία 35 χρόνων να χρησιμοποιείτε εδώ μέσα την λέξη “λαθρομετανάστης”. Μπορείτε να τους πείτε παράνομους μετανάστες, μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά όχι λαθρομετανάστες» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης παρενέβη μιλώντας απαξιωτικά προς την κυρία Αγγελική Αργυροπούλου και υποστηρίζοντας ότι η λέξη «λαθρομετανάστες» υπάρχει στο σύνταγμα.

«Ποια είσαι εσύ που θα μας πεις πως θα μιλάμε; Λαθραίοι είναι και με λαθραίο τρόπο μπήκαν….» σχολίασε ο κ. Αρβανίτης προκαλώντας με τη σειρά του τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης ζήτησε να ανακληθεί στην τάξη ο κ. Αρβανίτης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα αυτά που είπε για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

– Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ): «Δεν επιτρέπεται να παριστάνει τον συμβουλάτορα της ελληνικής γλώσσας».

– Μιχάλης Αρβανίτης (Χρυσή Αυγή):«Άντε ρε. Ποιος είσαι εσύ που θα μας δώσεις μαθήματα;…»

– Σπύρος Λυκούδης: «Με ενοχλεί ότι διακόψατε και με ενοχλεί ο έκδηλος ρατσισμός σας…»

– Κυριάκος Βιρβιδάκης (Πρόεδρος Επιτροπής): «Παρακαλώ, ησυχία..».

– Μιχάλης Αρβανίτης: «Λαθρομετανάστες είναι. Τι είναι; …Σας πείραξε η λέξη λαθρομετανάστης… Έχετε πρόβλημα.. Υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο…»

– Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ): « Φυσικά έχουμε πρόβλημα με τον όρο λαθρομετανάστης. Δεν ντρέπεσαι καθόλου».

– Σπύρος Λυκούδης: «Ναι, ο ρατσισμός σου με πείραξε…»

– Μιχάλης Αρβανίτης: «Κάνε μας τη χάρη…»

– Βασιλική Κατριβάνου: «Ευχαριστούμε κ. Αργυροπούλου που φέρατε το θέμα. Είναι αδιανόητο να μην αντιδρούμε…»

– Ευθαλία Παππά (εκπρόσωπος του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών): «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο σημειολογικό απαξιωτικό όρο λαθρομετανάστης, που παραπέμπει σε ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς».


Παραθέτουμε και την άποψη του προέδρου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. Παναγιώτη ΧΑΡΕΛΑ:

” Επιστημονικά λάθος ; “
«Λαθρομετανάστης» , «λαθραίος» , «λαθρομετανάστευση». Όροι που τους χρησιμοποιούμε καθημερινά πάνω στη δουλειά μας. Σήμερα μας λένε πως είναι προσβλητικοί και επιστημονικά λάθος !. Προσπαθώ να το δεχθώ. Μα πώς ; Κάθε μέρα , διαβαίνω την Υπηρεσία μου και περνώ κάτω από μια μεγάλη φωτεινή επιγραφή «Υπηρεσία Δίωξης Λαθρομετανάστευσης». Πάνω στη δουλειά μας κάνουμε χρήση άρθρα και διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και χρησιμοποιούμε όρους , όχι δικούς μας αλλά αυτούς που μας επιβάλλει ο Νομοθέτης. π.χ. στο άρθρο 76 παρ. 1 του Ν. 3386/2005 «….την προώθηση λαθρομεταναστών στη χώρα…» , στον ίδιο νόμο άρθρο 83 παρ. 1 «…..αν αυτός που επιχειρεί να αναχωρήσει λαθραίως….» , στο Ν.3204/2003 άρθρο 44 «……βιοτρομοκρατίας και πρόληψης επιδημιών σχετιζόμενων με την λαθρομετανάστευση….» . Αν λοιπόν ο Νομοθέτης κάνει χρήση του όρου , το δικαστήριο δικάζει και καταδικάζει «λαθρομετανάστες» , εμείς οι αστυνομικοί υπάλληλοι φταίμε για την χρήση ;

Και βέβαια θα συνταχθώ με την ερμηνεία του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. κ. Καπερνάρου θεωρώντας πως ο αλλοδαπός που εισέρχεται λάθρα είναι απλά «λαθρομετανάστης» , ενώ ο αλλοδαπός που εισήλθε νομίμως με ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά σήμερα δεν είναι σε ισχύ είναι παράνομος μετανάστης . Και όλα αυτά βέβαια σεβόμενος του έργου και της εμπειρίας της εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου που θίχτηκε από τις αναφορές μου στον όρο «λαθρομετανάστευση» και « λαθρομετανάστες» , διαβεβαιώνοντας της πως αυτές σε κάθε περίπτωση δεν υπονοούν από την πλευρά μου προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Θα υπενθυμίσω ακόμη, πως δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι μου που εδώ και χρόνια προσφέρουν από το γάλα των παιδιών τους γάλα και στα παιδιά των παράνομων μεταναστών που κρατούνται, τρόφιμα από τα δικά τους και στους παράνομους μετανάστες που κρατούνται , ρούχα από τα δικά τους και στους παράνομους μετανάστες που κρατούνται. Δηλαδή είναι Άνθρωποι με Α. Χαίρομαι και είμαι περήφανος γι αυτούς τους συναδέλφους. Και ας τους αναφέρουν και …. «λαθρομετανάστες».

Scroll to Top