Σειρά επαφών εκπροσώπων Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. σε Αρχηγείο & Υπουργείο

Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε την 4η &  5η Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους της πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας στην Αθήνα για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας.


αρ. σχετ. :   26  /2013                                                                                    Θεσσαλονίκη 06.09.2013

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο

Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε την 4η &  5η Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους της πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας στην Αθήνα για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας.

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα αλλά και προτάσεις της Ομοσπονδίας μας για την αναδιάρθρωση και για το καθεστώς των οργανικών θέσεων του προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης. Στα πλαίσια της ισονομίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας η άρση των υφιστάμενων αδικιών που αφορούν τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις αλλά και ειδικότερα το ζήτημα των τριτέκνων που παραμένει άλυτο.

Στα πλαίσια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων , η ΠΟΣΥΦΥ  αναφέρθηκε ειδικότερα

  • Στην μορφή διαχείρισης των παράνομων μεταναστών που κρατούνται στα κέντα φιλοξενίας. Μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις των εξεγέρσεων και των αντιδράσεων στα κέντρα φιλοξενίας από την απόφαση για την δυνατότητα επέκτασης του χρόνου παραμονής των παράνομων μεταναστών, επισημάναμε την αναγκαιότητα για την ασφάλεια του προσωπικού που απασχολείται στην φύλαξη και την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων. Επίσης συζητήθηκε η εξέλιξη για την ιδιωτική εσωτερική φύλαξη των κέντρων.
  • Στις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και για την αρτιότερη επιχειρησιακή απόδοση.
  • Στις ελλείψεις κονδυλίων για επισκευές των οχημάτων. Εδώ και καιρό τα οχήματα που χρησιμοποιούνται σε όλη την επικράτεια κρίνονται ( όχι μόνο από μας) επικίνδυνα. Πέραν τούτου τα ακινητοποιημένα περιπολικά αγγίζουν το 80 % σε κάθε Υπηρεσία. Ειδικότερα στον Έβρο τα προαύλια των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης κατακλύζονται από παροπλισμένα περιπολικά που λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κονδυλίων σαπίζουν στις αυλές. Απαιτείται μόνιμη και ξεκάθαρη λύση. Μονόδρομος για την εύρυθμη λειτουργία των περιπολιών είναι η μορφή leasing. Προτείναμε την αναζήτηση και την διερεύνηση προς την κατεύθυνση αυτή , έστω και πιλοτικά, όλων των παραμέτρων για την εφαρμογή της μορφής leasing. Παράλληλα η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης που θα αποδεικνύει αν η μορφή είναι συμφέρουσα θα οδηγήσει και στην δημιουργία σχετικού θεσμικού πλαισίου. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις θα πρέπει να ξεπεραστούν και να δοθεί επιτέλους μια λύση που συζητείται ελαφρώς και φιλολογικά στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εδώ και χρόνια.
  • Στις αποσπάσεις σε Έβρο και κέντρα φιλοξενίας. Η ενίσχυση των δυνάμεων μέσω αποσπάσεων στα σύνορα του Έβρου και των κέντρων φιλοξενίας κατά την τελευταία διαταγή εντός λίγων ημερών λήγει. Από πλευράς του Αρχηγείου ενημερωθήκαμε για την προοπτική της ανανέωσης των δυνάμεων και του ενδεχόμενου συμμετοχής και ενός αριθμού νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων. Ζητήσαμε την έγκαιρη κοινοποίηση της νέας διαταγής και την κατά προτεραιότητα και αποκλειστική εθελοντική παρουσία του ενδιαφερόμενου προσωπικού.
  • Στις εκκαθαρίσεις των υπομνημάτων του προσωπικού που μετακινείται με αποσπάσεις. Κατά την συνάντησή μας με την Διεύθυνση Οικονομικού αναζητήσαμε για ακόμη μια φορά τους λόγους καθυστέρησης της εκκαθάρισης των υπομνημάτων των αποσπασμένων του σχεδίου «ασπίδα». Μεταφέραμε την αγανάκτηση όλων των συναδέλφων καθώς οι αρχικές υποσχέσεις για την εκκαθάριση εντός λίγων μηνών τείνει να διαμορφωθεί σε εντός λίγων ετών. Ζητήσαμε την άμεση εκκαθάριση των υπομνημάτων και την ενίσχυση οποιασδήποτε υπηρεσίας εμπλέκεται και κωλυσιεργεί. Λάβαμε διαβεβαίωση πως εντός των ημερών θα πληρωθεί επίσης ένας αρκετά μεγάλος όγκος υπομνημάτων που έχει τελειώσει η εκκαθάρισή τους. Ενημερωθήκαμε για την μη ενίσχυση – η οποία αναμένεται – των σχετικών κωδικών του Υπουργείου για την μελλοντική εκκαθάριση των τρέχουσων υπομνημάτων.

Πέραν των ανωτέρω , η Ομοσπονδία αναφέρθηκε ιδιαίτερα :

  • Στην μοριοδότηση των αστυνομικών που αποσπούνται στο κέντρο φιλοξενίας  Παρανεστίου. Διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως που παρ’ όλες τις δεσμεύσεις του Υπουργού προς την Ομοσπονδία μας , δεν κινητοποιήθηκε καμία διαδικασία για την άρση της αδικίας σε σχέση με τους αποσπασμένους συναδέλφους στα ΥΦΕΚΑ των συνοριακών ζωνών παραμένοντας μονάχα στις πολιτικές τυμπανοκρουσίες κάποιων για ευόδωση του αιτήματος .  Λάβαμε διαβεβαίωση για την επίλυση με νομοθετική παρέμβαση το επόμενο διάστημα. Ζητήσαμε συνεχή ενημέρωση για την σχετική εξέλιξη.
  • Στην αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου εξαγωγής της Υπηρεσίας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. διαμορφώνοντας ανθρώπινες συνθήκες και για όλο το προσωπικό.
  • Στην επιχείρηση «ΣΑΡΙΣΑ». Η Ομοσπονδία συζήτησε σχετικά με την εφαρμογή της επιχείρησης από 1.9.2013  και στην αδυναμία σε πολλές των περιπτώσεων να εφαρμοστεί λόγω λειψανδρίας. Ταυτιστήκαμε με την  πεποίθηση ότι απαιτούνται συνεχή έλεγχοι σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας και σε όλα τα κομβικά σημεία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομεταναστών προς την κατεύθυνση της δυναμικής ενεργοποίησης  για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των παραγώγων της θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά όχι μόνο από την κεντρική πολιτική  και φυσική ηγεσία αλλά παράλληλα και από τους τοπικούς προϊσταμένους των Αστυνομικών Διευθύνσεων, τονίσαμε.  Λάβαμε ιδιαίτερη διαβεβαίωση , πως η επιχείρηση «ΣΑΡΙΣΑ» θα εφαρμοστεί κατά τον τύπο σε κάθε διατασσόμενη Αστυνομική Διεύθυνση.

Για κάθε σχετική εξέλιξη επί των ανωτέρω , η ΠΟΣΥΦΥ οφείλει να σας ενημερώσει άμεσα παρακολουθώντας τις περαιτέρω ενέργειες.

Scroll to Top