Οι αποδράσεις από τα κρατητήρια δεν είναι μόνο ευθύνη των σκοπών

Στην απόδραση απο το Τμήμα Συνοραικής Φύλαξης Φερών στον Έβρου (10/3/2013), το Αρχηγείο για μια ακόμη φορά διέταξε τις διαθεσιμότητες επτά συναδέλφων χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά για την πολύμηνη κράτηση ποινικών κρατούμενων στα κρατητήρια την ώρα που εδώ και καιρό έπρεπε να οδηγηθούν σε σωφρονιστικό κατάστημα.

 

 


 

ΠΡΟΣ

– Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο

κ. Παπαγιαννόπουλο Ν.

ΚΟΙΝ.:

– Υπαρχηγό ΕΛ.ΑΣ. αντ/γο κ. Αδ. Σταματάκη

– Επιθ. Βορείου Ελλάδος αντ/γο κ. Τσακνάκη Δ.

– Γενικό Αστ/κο Διευθυντή Αν. Μακεδονίας

& Θράκης

– Αστ/κο Διευθυντή Α.Δ. Αλεξανδρούπολης

– Αστ/κο Διευθυντή Α.Δ. Ορεστιάδας

 

Θέμα: «Οι αποδράσεις  από τα κρατητήρια δεν είναι μόνο ευθύνη των σκοπών»

Κύριε Αρχηγέ,

Πολλές φορές σας έχουμε επισημάνει – και όχι πάντα μετά από ατυχή περιστατικά αποδράσεων – πως η φύλαξη ποινικών κρατουμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας. Μετά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης οι κρατούμενοι πρέπει να οδηγούνται στις φυλακές της χώρας για να εκτίσουν την ποινή τους.

Σε κάθε περίπτωση αυτή δεν μπορεί να εκτιθεί σε κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών. Σύνηθες φαινόμενο όμως τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει τέτοια περιστατικά – όπως το σημερινό της απόδρασης 7 αλλοδαπών ποινικών κρατουμένων από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών –  στην έξοδο συναδέλφων από την Υπηρεσία είτε πρόσκαιρα είτε μόνιμα.

Σας έχουμε γνωστοποιήσει πολλές φορές τόσο την κατάσταση των κρατητηρίων των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και σας έχουμε ζητήσει να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την αναγκαία αποσυμφόρηση των κρατητηρίων από κρατουμένους που εκτίουν ποινή φυλάκισης. Τόσο το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται για τα κρατητήρια των αστυνομικών καταστημάτων όσο και αυτό των σωφρονιστικών καταστημάτων σαφώς και δεν ταυτίζεται. Οι χώροι των κρατητηρίων των Υπηρεσιών μας  δεν πληρούν Κ Α Μ Ι Α προϋπόθεση έκτισης ποινής ,αλλά αποτελούν μονάχα χώρους προσωρινής κράτησης.

Κύριε Αρχηγέ,

επιτάσσεται – όχι από μας , αλλά από την ανάγκη να διαφυλάξετε το προσωπικό σας με βάση το σχετικό θεσμικό πλαίσιο – η αναγκαιότητα να  λάβετε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι διατάξεις  που ξεχωρίζουν  το  Π Ο Ι Ο Ι   και   Γ Ι Α  Π Ο Σ Ο  θα πρέπει να κρατούνται στα κρατητήρια των αστυνομικών Υπηρεσιών. Σήμερα, γνωρίζετε πολύ καλά, πως όλες οι αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας αποτελούν πρόχειρες φυλακές στις οποίες κρατούνται επί μήνες ποινικοί κρατούμενοι που έπρεπε απ την πρώτη στιγμή να μεταφερθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα. Και δυστυχώς εμείς θα συνεχίζουμε να  «α π ο λ α μ β ά ν ο υ μ ε»  αποκλειστικά τις διαθεσιμότητες από αποδράσεις  ως οι μοναδικοί υπαίτιοι καθώς τέτοιου είδους περιστατικά με τις παρούσες συνθήκες είναι σίγουρο πως δεν θα έχουν τελειωμό.

Scroll to Top