Οι διαθεσιμότητες πάνω από τα κεφάλια των εκτελούντων χρέη φύλαξης των λαθρομεταναστών στα κρατητήρια της χώρας.

alt

Η ΠΟΣΥΦΥ αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας για την μακροχρόνια κράτηση των λαθρομεταναστών σε κρατητήρια και θέτει την ηγεσία προ των ευθυνών της καθώς πλέον τα κρούσματα διαμαρτυρίας και αντίδρασης δεν είναι διαχειρίσιμα και οι ευθύνες θα μεταφερθούν για ακόμη μια φορά στους «υπεύθυνους» σκοπούς.

Άμεσα ζητά την μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας και την θεσμοθέτηση του διαχωρισμού για τον χρόνο κράτησής τους σε κρατητήρια σε σχέση με τα κέντρα φιλοξενίας.

To υπόμνημα στον Αρχηγό :

ΠΡΟΣ
–  Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο
κ. Παπαγιαννόπουλο Ν.
 
ΚΟΙΝ.:
– Ενώσεις – Μέλη μας

Αρχηγέ,

Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι φωνές διαμαρτυρίας  του προσωπικού που καλείται καθημερινά να εκτελέσει υπηρεσία φύλαξης κρατουμένων – λαθρομεταναστών στα κρατητήρια  όλης της Χώρας , συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται για την μακροχρόνια κράτησή τους.

Με την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» τον περασμένο Αύγουστο κάθε  παράνομος μετανάστης που συνελήφθη μεταφέρθηκε σε κρατητήρια των ΤΣΦ και ΤΔΛ όλης της Χώρας. Έχουν περάσει ήδη τρείς μήνες και η διαχείρισή τους σε αυτούς τους χώρους όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς γίνεται καθημερινά και πιο δύσκολη.

Κατ’ επανάληψη σας έχουμε πληροφορήσει πως η κράτησή τους σε κρατητήρια Υπηρεσιών δεν μπορεί να είναι μακροχρόνια.  Ήδη με τις επικρατούσες συνθήκες σε κρατητήρια, χωρίς προαυλισμό,  χωρίς φώς και με πολλαπλάσιους σε αριθμό από αυτούς που μπορεί να κρατηθούν, η φύλαξή τους πλέον χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και ήδη τα κρούσματα αυτοτραυματισμών, απεργιών πείνας και εξεγέρσεων έχουν αρχίσει.

Η ανησυχία μας όμως κύριε Αρχηγέ δεν προσδιορίζεται μόνο στην ασφάλεια των λαθρομεταναστών. Ως φορέας εκπροσώπησης αυτό που οφείλουμε να σας επισημάνουμε είναι και η εργασιακή ασφάλεια των συναδέλφων που καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία  φύλαξης σε συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν να εκτελέσουν όπως οφείλουν τα καθήκοντά τους.

Κύριε Αρχηγέ, σας θέσαμε τον περασμένο Μάϊο , προ των ευθυνών σας για τις συνθήκες κράτησης και τις συνθήκες διαχείρισης αυτών των ανθρώπων. Σας κοινοποιήσαμε τον περασμένο μήνα τις ενστάσεις μας για την επέκταση του χρόνου κράτησης τους μέσω τροποποίησης Προεδρικού Διατάγματος και την αναγκαιότητα διαχωρισμού του χρόνου αυτού σε κρατητήρια και κέντρα φιλοξενίας.

Δυστυχώς δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα  έως σήμερα και οι διαθεσιμότητες των εκτελούντων χρέη σκοπών κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους.

Πάγια θέση μας είναι η μετακίνηση αυτών των κρατουμένων σε κέντρα φιλοξενίας και η αποσυμφόρηση των κρατητηρίων της χώρας. Οι συνθήκες εκεί για τους λαθρομετανάστες θα είναι πιο ανθρώπινες σε ένα πλαίσιο όμως φύλαξης που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βελτιωθεί.

Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά τα ανωτέρω γιατί σας διαβεβαιώνουμε πως η διαχείρισή τους στα κρατητήρια των Υπηρεσιών είναι σχεδόν ακατόρθωτη και με την ευθύνη να βαραίνει πρώτα εσάς.

Το υπόμνημα στον Υπουργό :

ΠΡΟΣ
–  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο Δένδια
 
ΚΟΙΝ.:
–  Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ.
κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο

Θέμα : « χρόνος κράτησης αλλοδαπών και κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών »

Κύριε Υπουργέ,

με αφορμή την αύξηση του χρόνου κράτησης των λαθρομεταναστών, σας αποστέλλουμε για μια ακόμη φορά τις προτάσεις μας, οι οποίες και αποτελούν πάγιες θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Πρώτα από όλα θεωρούμε την απόφαση αυτή ένα μεγάλο βήμα και απόλυτα επιβεβλημένη αν θέλουμε να λέμε ότι βαδίζουμε στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου για την επίλυση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι από ένα μεγάλο παζλ ενεργειών και αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν. Κάποιες μάλιστα από τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να παρθούν άμεσα, για να έχει νόημα , ουσία και αποτέλεσμα η αύξηση της κράτησης των παράνομων μεταναστών , από εξι μήνες σε έναν χρόνο.

Άμεση ανάγκη είναι η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας καθώς είναι δεδομένο πως ο αριθμός των κρατουμένων θα μεγαλώνει συνεχώς. Τα κέντρα αυτά όμως θα πρέπει να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή και αξιοπρεπή συνύπαρξη κρατουμένων και εργαζομένων, καθώς σε όσα λειτουργούν σήμερα δεν ισχύουν οι συνθήκες αυτές. Πρέπει να γνωρίζετε κύριε Υπουργέ πως η Ομοσπονδίας μας έχει τοποθετηθεί εδώ και αρκετό καιρό – και μάλιστα δημοσίως  – θετικά στην δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας και χωρίς δισταγμό και μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες κοινοποίησε τόσο στην Ηγεσία όσο και στα μέσα με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία την θέση αυτή. Απαρέγκλιτη όμως προϋπόθεση ήταν είναι και θα είναι η διασφάλιση μέσω θεσμικών αναφορών της ασφάλειας της φύλαξης , της υγιεινής  και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού.

Πρέπει να υπάρξουν εκ νέου νομοθετικές ρυθμίσεις που να διαχωρίζεται με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα πως ο ένας χρόνος κράτησης θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας , και σε καμία περίπτωση στα κρατητήρια των Αστυνομικών υπηρεσιών. Η μακροχρόνια κράτηση , όπως γίνεται σήμερα, σε κρατητήρια χωρίς προαυλισμό, που δεν μπαίνει το φως του ήλιου και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς νερό και τουαλέτες, εξαθλιώνουν τους κρατούμενους οι οποίοι οδηγούνται σε επιθετική συμπεριφορά και απρόβλεπτες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση η κράτηση τους είναι προβληματική και για αυτούς αλλά και για τους Αστυνομικούς που έχουν να διαχειριστούν καθημερινά ακραία φαινόμενα  ( εξεγέρσεις, προσπάθειες αυτοκτονίας, απεργίες πείνας, επιθέσεις, απόπειρες να δραπετεύσουν και άλλα παρόμοια ). Επειδή σε μια χώρα πολιτισμένη που σέβεται τον άνθρωπο, όπως είναι η Ελλάδα, δεν επιτρέπονται τέτοιες καταστάσεις, ζητάμε την άμεση εκκένωση των κρατητηρίων από τους παράνομους μετανάστες και την άμεση μεταφορά όλων σε κέντρα φιλοξενίας στις περιπτώσεις που η παραμονή τους λογίζεται ότι θα ξεπερνά τον ένα μήνα.

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που χρήζει νομοθετικής ρύθμισης είναι το θολό τοπίο που υπάρχει στο καθεστώς που διέπει την κράτηση των παράνομων μεταναστών. Είναι ποινικοί κρατούμενοι τελικά ή φιλοξενούμενοι; Δεν είναι δυνατό οι οδηγίες που λαμβάνουν οι Αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία φύλαξης και διαχείρισης τους να αφορούν φιλοξενούμενους, αλλά όταν γίνει κάποια απόδραση ή άλλο σοβαρό περιστατικό, να βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν ποινικούς κρατούμενους. Και είναι φυσικό πως η διαχείριση των 100 είναι διαφορετική από αυτή του ενός.

Έχοντας επίγνωση της αναγκαιότητας για την αντιμετώπιση της Λαθρομετανάστευσης , θεωρούμε πως με την μεταβίβαση σε σας των ανωτέρω προβληματισμών θα κατευθυνθείτε στην επίλυση του θέματος όπως σας έχουμε παραθέσει.

Ο Αστυνομικός οφείλει να τηρήσει το καθήκον του και η Ηγεσία οφείλει να επιλύει τα λειτουργικά προβλήματα για την διασφάλιση της εργασίας στα πλαίσια της νομιμότητας καθώς οι παρενέργειες από το δόγμα αυτό οδηγούν σε διαθεσιμότητες εργαζόμενους χωρίς υπαιτιότητα από μέρους τους.

Scroll to Top