ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.

diamartyria_prw8ypoyrgo Οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοι στα πλαίσια του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, η αδυναμία του οργανισμού της Frontex και της Ε.Ε. να συνδράμουν αποτελεσματικά στο έργο μας, η δραματική μείωση της δύναμής μας όταν αντιστρόφως αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, οδήγησαν την Ομοσπονδία μας να αποστείλει ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στον Πρωθυπουργό της Χώρας.

  Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. είναι πεπεισμένη ότι η λαθρο-μετανάστευση αποτελεί πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως αστυνομικό ζήτημα.

Διαβάστε παρακάτω απόσπασμα της επιστολής ή κατεβάστε τη ολόκληρη από τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου.

Κύριε Πρωθυπουργέ ,

  Επ’  ευκαιρία της ανάληψης και συνέχισης  των καθηκόντων σας στο νέο κυβερνητικό σχήμα και εκπροσωπώντας από μέρους μας -ως συνδικαλιστικός φορέας- το προσωπικό που υπηρετεί στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης οφείλουμε να σας καταθέσουμε τις διαπιστώσεις και τις ανησυχίες μας από  τη σοβαρή πλέον κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει   η χώρα μετά  τις έντονες μεταναστευτικές ροές κυρίως από τα βορειοανατολικά σύνορα (περιοχή Έβρου) που όμως σήμερα επεκτείνεται σε ολόκληρη την βόρεια και βορειοδυτική μεθοριακή γραμμή.

  Δεν θα ήταν φρόνιμο η επιστολή αυτή να σταλεί σε έναν Πρωθυπουργό που έχει συγκεκριμένη και δύσκολη αποστολή για την χώρα, όμως η κατάσταση που έχει επέλθει από την  εισροή λαθρομεταναστών είναι δυσοίωνη και ασφυκτικά τραγική στο βαθμό που δικαιολογεί τέτοιου είδους ενέργειες.

  Οι συνάδελφοι μας αστυνομικοί – συνοριακοί φύλακες  που υπηρετούν σε κάθε μέρος της χώρας  από τον Έβρο ως την Αθήνα βρίσκονται σε απόγνωση με την τεράστια είσοδο λαθρομεταναστών, την διαχείρισή τους και την αντιμετώπισή τους. Συγχέοντας πολλές φορές το υπηρεσιακό τους καθήκον με την ανθρωπιστική τους αντίληψη βλέποντας και έχοντας να αντιμετωπίσουν ως λαθρομετανάστες γυναίκες και βρέφη,  βρίσκονται πολλές φορές σε αδυναμία να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο στα πλαίσια του υπηρεσιακού τους καθήκοντος. Και αυτό γιατί οι δυνάμεις των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης έχουν μειωθεί πάνω από το 50 %  καθώς και του γεγονότος ότι η λαθρομετανάστευση αποτελεί πρωτίστως ζήτημα πολιτικό και δευτερεύοντος επιχειρησιακό και αστυνομικό.

  Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως το προσωπικό Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης σήμερα, σε συνεργασία με τις ελάχιστες δυνάμεις του οργανισμού της Frontex που δραστηριοποιούνται  στα σύνορά μας επιλαμβάνονται  μόνο για την ταυτοποίηση , καταγραφή και επίδοση προσωρινών ( μόνιμων) εγγράφων παραμονής των λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

  Οι 10.000 συλλήψεις – καταγραφές εισόδου λαθρομεταναστών στη  χώρα μας  τον μήνα Οκτώβριο μόνο από τον Έβρο, αποτυπώνουν με έμφαση τον  τραγικό τρόπο και την ένταση του φαινομένου αλλά και την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει με τρόπο πολιτικό και επιχειρησιακό το πρόβλημα.

  Η συνεισφορά της Ε.Ε. αποδεικνύεται από τους αριθμούς ελάχιστη. Επίσης η συνεισφορά των ευρωπαίων συναδέλφων αστυνομικών και αυτή δεν είναι δυνατή να αποτρέψει το φαινόμενο.

  Απαιτούνται πρωτοβουλίες από την πλευρά σας που θα ευαισθητοποιήσουν τους ομολόγους σας και θα αποδείξουν πως η απειλή βρίσκεται προ των πυλών τους. Η θωράκισή τους πίσω από την συνθήκη «Δουβλίνο II» δεν θα κρατήσει για πολύ. Η επιχειρησιακή οργάνωση για εμάς με τον απαραίτητο εξοπλισμό είναι πλέον επιτακτική και άμεση ανάγκη. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την παροχή σύγχρονων μέσων αντιμετώπισης του φαινομένου με κονδύλια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων εμποδίζουν για την επιχειρησιακή ετοιμότητα που απαιτείται. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνοριακών φυλάκων κυρίως στα σύνορά μας, κάνουν τη δουλειά μας ακόμη πιο δύσκολη. Πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη λόγω της έλλειψης σύγχρονων εγκαταστάσεων κράτησης και υποδοχής όσο επίσης και από την διάδοση μεταδοτικών ασθενειών. Ως επισφράγισμα των ανωτέρω , σας ενημερώνουμε πως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά ακόμη και στο Νομό Έβρου οι συνάδελφοι αστυνομικοί – λόγω αδυναμίας του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις του απέναντι στους γιατρούς – αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε ιατρική επίσκεψη και ιατρικές  εξετάσεις παρά το γεγονός  των μεγάλων ασφαλιστικών κρατήσεων -εισφορών που τους παρακρατείται από τη μισθοδοσία τους.

  Στη κατεύθυνση αυτή  ζ η τ ο ύ μ ε την ανάληψη κάθε δυνατής πρωτοβουλίας από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία  της χώρας και του σώματος αντίστοιχα,  προς το εξωτερικό και τους ευρωπαίους ομολόγους σας προκειμένου να πάψει η χώρα μας να αποτελεί – γιατί σήμερα αποτελεί – αποθήκη λαθρομεταναστών με κλειστές της πόρτες προς τις χώρες της Ε.Ε. αλλά επίσης  κλειστές προς τις χώρες τους ή των χωρών εισόδου στην πατρίδα μας. Παράλληλα όπως εξετάσετε την πρόσληψη νέων συνοριακών φυλάκων για τις ανάγκες στο νομό Έβρου αλλά και των άλλων περιοχών καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης είναι τεράστιες αφού έχουν να πραγματοποιηθούν προσλήψεις εδώ και δέκα έτη.

  Οι συνέπειες των έντονων μεταναστευτικών ροών έχουν γίνει ορατές σήμερα τόσο στους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας (και ιδίως της Αθήνας)  όσο και των πολιτών εκείνων που θέλουν αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν από φόβο με μέσα μαζικής μεταφοράς (ΚΤΕΛ, ΟΣΕ , αστικά λεωφορεία , κ.α.) τα οποία κατακλύζονται από λαθρομετανάστες. Το μέλλον μας δυσοίωνο τόσο για εμάς, αλλά κυρίως  για τις επερχόμενες γενιές αφού δεν  έχουν τεθεί μέχρι σήμερα από τη πολιτεία σαφείς κανόνες για την αποτροπή της εισόδου και της εγκατάστασης των χιλιάδων  λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

  Πεπεισμένοι στην ευαισθητοποίησή σας για την αντιμετώπιση του φαινομένου,  θεωρούμε πως θα ενεργοποιηθούν οι μοχλοί τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο – αλλά και μέσων – από την πλευρά σας γιατί ο χρόνος πιέζει. Πιέζει αφού ένα ολόκληρο χωριό  καθημερινά ή μια μεγαλούπολη λαθρομεταναστών ετησίως εισέρχεται στη χώρα μας   και  εμείς ως παρατηρητές απλά «βοηθούμε» για να βρουν το δρόμο τους προς την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.”

Scroll to Top