Συνάντηση της Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε. με τον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Συνάντηση της Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε. με τον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Συνάντηση με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Σ.Φ. Ν.Έβρου. Παραθέτουμε το Ενημερωτικό της Ενωσης :


ebros top

 

Αριθμ. Πρωτ. 14/2019                                                         Σουφλί 30.09.2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνάντηση της Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε. με τον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Συνάντηση της Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε. με τον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα αυτής, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προκειμένου να του τεθούν τα ζητήματα, που απασχολούν τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και διαχείρισης του μεταναστευτικού στις δύο Διευθύνσεις Αστυνομίας του Ν. Έβρου. Η συνάντηση διήρκεσε πέραν της μιας ώρας και πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα.

Επισημάναμε στον κ. Αρχηγό όχι μόνο την αναγκαιότητα να μην απομακρυνθεί κανείς από την αποσπασμένη δύναμη είτε με δαπάνες είτε χωρίς δαπάνες από τις Υπηρεσίες μας, αλλά του αναπτύξαμε την αναγκαιότητα η επιλογή των αποσπασμένων να είναι αξιοκρατική, ουσιαστική και εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση των ροών και όχι το σημερινό φαινόμενο που εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις. Αιτηθήκαμε την περαιτέρω ενίσχυση της Δ.Α. Ορεστιάδας σε αστυνομικό προσωπικό, αποκλειστικά για το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Ορεστιάδας, όπου σε κάθε βάρδια, 3-4 συνάδελφοι, διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Επισημάναμε την προβληματική λειτουργία του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου, παρόλο ότι το άρθρο 15 του Ν.4375/2016 ορίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία τη μόνη ευθύνη που έχει αφορά την φύλαξη των εγκαταστάσεων και την εξωτερική φρούρηση αυτών, παρόλα αυτά οι συνάδελφοι μας διατίθενται στην φρούρηση των διοικητικών κρατουμένων στο εσωτερικό του Κ.Υ.Τ. Η Ένωσή μας πρότεινε την ανάθεση της φύλαξης των εσωτερικών χώρων του σε ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ( security), όπως συνέβη και στο παρελθόν. Επίσης, προτείναμε την ελάχιστη δυνατή ενίσχυση του μικρού κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι επιφορτισμένο με την καταγραφή-ταυτοποίηση(screening)-λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων (eurodac) των διοικητικών κρατουμένων, ώστε η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών να ολοκληρώνεται ταχύτερα.

Τονίστηκε από τη μεριά μας, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη των προσλήψεων νέων Συνοριακών Φυλάκων με το κριτήριο της εντοπιότητας, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων και να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική ακριτική κοινωνία. Η ανανέωση και ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων με προσλήψεις στην περιοχή αποτελεί μόνιμο αίτημά μας αλλά και επιτακτική ανάγκη για μια μονιμότερη λύση σε σχέση με τις δυνάμεις, που επί χρόνια αποσπούνται κάθε μήνα από όλη τη χώρα στον Έβρο. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως σε λίγα χρόνια ( 5-7 έτη) οι Υπηρεσίες της πρώτης γραμμής θα «ερημώσουν» από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις με έκδηλη την αδυναμία πλέον να τοποθετηθεί εκεί αστυνομικό προσωπικό.

Αιτηθήκαμε την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, που πριν δύο χρόνια η προηγούμενη Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, έθεσε ως πρωταρχική αναγκαιότητα την κατάργησή της. Μια κατάργηση, που μόνο στα χαρτιά υπάρχει, καθώς συνεχίζει να υφίσταται και να λειτουργεί με τεράστιο όγκο εργασίας και με δεκάδες επιτυχίες κατά των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Του επισημάναμε τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε Μέσα, αλλά και την αναγκαιότητα επέκτασης ενός σχεδίου επιτήρησης των χερσαίων συνόρων του Έβρου με σταθερό σύστημα καμερών, σε όλο το μήκος τους. Τονίσαμε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει σύγχρονα και κατάλληλα οχήματα για κάθε χρήση σε όλη τη γραμμή των συνόρων.

Τέλος, παραδόθηκε υπόμνημα στον κ. Αρχηγό συνολικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης του μεταναστευτικού των δύο Διευθύνσεων Αστυνομίας του Ν. Έβρου και με τις προτάσεις της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου. Οφείλουμε, να ευχαριστήσουμε τον κ. Αρχηγό διότι αφουγκράστηκε την αγωνία μας για τα προβλήματά μας και δεσμεύτηκε να τα εξετάσει.

ebros bott

Scroll to Top