Το Τμήμα Συνοριοφυλάκων Γεωργιανών Βέροιας Ανήμπορο, λόγω ελλείψεων, να αντιμετωπίσει τις… στρατιές των λαθρομεταναστών!

alt

Το ερέθισμα μας ήλθε από κάτοικο των Γεωργιανών. Μας μίλησε για στρατιές αλλοδαπών που ανά τακτά χρονικά διαστήματα περνούν μέσα από το χωριό, κατηφορίζοντας με σακούλες στα χέρια προς τη Βέροια.

Δεν ενοχλούν κανέναν, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στο χωριό ή αλλού, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν σφόδρα από την ένταση του φαινομένου, προϊόντος του χρόνου. Ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό, πάνω από χρόνο, μας είπαν. Κι από τότε, η συχνότητά του εντάθηκε κατά πολύ, εντείνεται μέρα με τη μέρα. Οι στρατιές των αλλοδαπών είναι πια φαινόμενο καθημερινό…

Είναι φανερό ότι οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί λαθρομετανάστες, Ασιάτες (Αφγανοί κ.α.) ως επί το πλείστον, έχουν να κάνουν με το Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών των Γεωργιανών Βέροιας. Ρωτήσαμε και μάθαμε.

Πράγματι, είναι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται σε άλλες περιοχές της χώρας (Θεσπρωτία, Πάτρα κ.α.), γίνεται μεταγωγή τους στα κρατητήρια της Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων στους Γεωργιανούς όπου κάθονται για κάποιες μέρες, κι από εκεί αφήνονται ελεύθεροι με γραπτή διαταγή να αποχωρήσουν από τη χώρα. Διότι στο μεταξύ έχουν έλθει και άλλοι…

Οπότε οι λαθρομετανάστες από τους Γεωργιανούς κατηφορίζουν προς Βέροια ή Αθήνα και όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για μια… ανακύκλωση άσκοπης (και προφανώς δαπανηρής) σύλληψης και μεταφοράς λαθρομεταναστών, που περιφέρονται ανά την Ελλάδα!

Κι αυτό είναι το γεγονός που ανάγκασε τους αρμόδιους να σκεφτούν τη λύση των Κέντρων Υποδοχής Λαθρομεταναστών, για τα οποία πολύς λόγος τελευταία, με τις γνωστές αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και φορέων. Σημειωτέον ότι η Ενωση Συνοριοφυλάκων τάσσεται – για τους λόγους αυτούς – υπέρ της λειτουργίας Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, διότι με τη σημερινή κατάσταση ο κόσμος πάλι έχει δίπλα του λαθρομετανάστες, αλλά στοιβαγμένους σε γεμάτα κρατητήρια.

Ενθυμούμενοι την πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Συνοριακής Φύλαξης Ημαθίας, απευθυνθήκαμε σε εκπροσώπους της. Όπως και στην ανακοίνωση, έτσι και διά ζώσης, επιβεβαίωσαν και ενίσχυσαν τα παραπάνω στοιχεία, κυρίως όμως μας εκφράσανε την απογοήτευσή τους για την κατάσταση της υπηρεσίας τους σε Γεωργιανούς και Νάουσα.

Διάλυση της υπηρεσίας!
Έκαναν λόγο στην ουσία για διάλυση της υπηρεσίας τους, δεδομένης της δραματικής μείωσης του προσωπικού, αλλά και των αλλότριων καθηκόντων που καλούνται να εκπληρώσουν στη διάρκεια της μέρας (φύλαξη των αρχείων του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας, φύλαξη ψηφοδελτίων, εκλογές κ.ά.). Κι όλα αυτά χωρίς σχεδόν κανένα περιπολικό, και με 25 άτομα αντί των 75 του αρχικού οργανογράμματος και βάσει νόμου. Οι υπόλοιποι έχουν μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες της αστυνομίας.

Κι αν στο εναπομείναν προσωπικό λογιστεί η ανάγκη γραμματειακής μέριμνας, το μοίρασμα του ωραρίου, οι άδειες και τα αλλότρια καθήκοντα, ασφαλώς η κατάσταση είναι απελπιστική. Πόσο μάλλον όταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης θα ενταθεί ακραία το καλοκαίρι που ξεκινά…

Ανησυχητική κατάσταση
Προστρέξαμε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Συνοριακής Φύλαξης Ημαθίας, στην οποία περιγραφόταν η θλιβερή κατάσταση στην υπηρεσία. Τα μη λειτουργικά και λίγα οχήματα που απόμειναν, δεδομένου ότι τα περισσότερα κοσμούν τις αυλές των Τμημάτων Γεωργιανών και Νάουσας! Αποτέλεσμα, ο ελλιπής αστυνομικός έλεγχος, οι μειωμένες προληπτικές αστυνομικές περιπολίες και η μείωση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη.

Συμπληρώνουμε εκείνη την ανακοίνωση (που δεν απαντήθηκε ποτέ) με το σημερινό μας ρεπορτάζ. Θα δώσουμε συνέχεια στο σοβαρότατο θέμα στο φύλλο της Τρίτης, αυτή τη φορά με την άποψη του Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βέροιας κ. Παπαχρήστου και τις ενέργειες που γίνονται για να μετριαστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες της υπηρεσίας.

Πηγή: www.laosver.gr

Scroll to Top