Στη συνέντευξή του στο Thrakinet TV Channel, ο Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, αναλύει την τρέχουσα κατάσταση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες φύλαξης.
Παρά τις δηλώσεις περί μηδενικών ροών, παρατηρείται σημαντική έξαρση διακινήσεων στο βόρειο κομμάτι του νομού, ενώ αντίθετα στον νότιο Έβρο η κατάσταση είναι σχεδόν μηδενική. Αναφορικά με τους διακινητές, επισημαίνεται ότι στρατολογούνται από εγκληματικά κυκλώματα με υποσχέσεις για εύκολο χρήμα, με αποτέλεσμα συχνά να οδηγούν επικίνδυνα και να αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Όσον αφορά τις υποδομές, αν και έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν, διαπιστώνεται μια στασιμότητα στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα οχήματα. Τονίζεται επίσης ότι ο φράχτης από μόνο του δεν επαρκεί, αλλά απαιτείται η κατάλληλη στελέχωση. Τέλος, ο κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς υπογραμμίζει ότι ο θεσμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου δεν είναι επιτυχημένος, καθώς συντηρεί την εργασιακή αβεβαιότητα, και ζητά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα προσφέρει ουσιαστική θωράκιση στα σύνορα και δημογραφική ενίσχυση στην περιοχή.

